25 Kasım 2012 Pazar

Sıvı Aktarma

Sıvı aktarma çalışması için herhangi bir girişimim olmamıştı: Taa ki geçen yaza kadar. Küçük hanım içsin diye ayran bırakmıştım yanına. Sanırım benim sıvı aktarmak için kolladığım uygun zamanın gelmeyeceğini anlamış olacak ki, bir an önce kolları sıvamış. Hazır anne de yanında değil,yemek derdine düşmüş mutfakta...
Uygun ortam kendiliğinden hazır olunca oyuncaklarından porselen çay takımını bu iş için bulmuş getirmiş. Mutfağa gelip benden "peçeteke" isteyince anladım bir şeyler olduğunu. Eh ben olay yerine geldiğimde de karşılaştığım tablo beni içten ,içtene sevindirdi:) Takdir ettim; girişimciliğini, yaratıcılığını, titizliğini... Kendi bardağından küçük fincanlara döküp boşaltmış, dökülenleri de silerek bana iş bırakmadı; sağ olsun, azıcık temiziz de...
 

Bardaktan bardağa itina ile ayran aktarılır.


Dökülenler de bir güzel silinir. 


Arada da içilir

Günlük Yaşam Becerileri -Ispanak Yıkama-

Günlük yaşam becerileri için yine mutfaktan bildiriyorum:)
Sirkeli suda bekletip, 2-3 kez yıkadığım ıspanakları kızımın yardımı ile yıkıyorum. Eee işin içinde su olunca, mutfak lavabosuna tabureyle, sandalye ile uzanmak olunca ayakları totosuna vurarak geliyor olay mahalline. Bıçak kullanmak için çok hevesleniyor.Geçen yıl internette görmüştüm; ahşap meyve, sebze hatta ekmek kesen bir oyuncak vardı ama bulamıyorum. Aslında sebze kesmek için plastik bıçaklar var değil mi; ben de onlardan kullansam; iki tane alsam sanırım ana kız bu işi kotarırız... İşte bu süper oldu:))




Son kez doldurduğum suyun içinde ıspankları yıkayan,onları yüzdüren(!) ve bundan bolca keyif alan Elif Alya

Askı Çalışması

Yazın neredeyse her gün elimizin altında olan kahve fincanları, kulplu kupa askısı bizim favori oyunumuz olmuştu. Fotoğrafları düzenlerken çekmiş olduğum fotoğrafları görünce buraya da eklemek istedim. Daha önce bloglarda da buna benzer çalışmalar görmüştüm ama biz saç tokası, kahve fincanı, bilezik hatta en son taçları da askılara takar olduk.
El göz koordinasyonunu geliştiren bir aktivite. Kupa askılığınız da evde varsa zahmetsiz, maliyetsiz bir bir aktivite.


                                 Kahve fincanlarını asıp, çıkartmak da usta oldu.


                           Büyük, küçük tokaları da takarak kendince sınıflandırdı.


                                 Bıkmadan; 1 saate yakın bunlarla oynayabiliyor.



Bu aktiviteyi yaparken, ben müdahalede bulunmuyorum.İlk zamanlar renkleri bilmiyordu.Hala daha tüm renkleri bilmese de "tırmııızıı, şeşil" bildiği renkleri bulup önceliği onlara vererek asıyor. Kendince sınıflandırıyor. Bir de metal askılık var onda da taçları asılı duruyor.


15 Kasım 2012 Perşembe

Renkli Kareler Yapbozu

Dün gece saat 4'e kadar çeşitli bloglara bakıp,neler yapabilirim diye araştırma inceleme yaptım.Yeni keşfettiğim blog Etka'ca sayesinde,renkleri ve hatta şekilleri de öğretebilmek için yapbozlardan yararlanabileceğimi öğrenince kolları  sıvadım. İlk defa yapboz yaptım. Epey  uğraştım; kalın kartonu (mukavvaydı sanırım adı)  falçatam da olmadığı için keserken epey zaman harcadım. Ama sonuç güzel oldu.



Elif Alya kareyi nerden öğrendi bilmiyorum ama karenin ne olduğunu biliyor ve doğru yerde de kullanıyor. O sebeple kareden başladım ama ilk öğretilen daire imiş bunu da "Etka'ca"nın bloğundan öğrendim. Onların Daireler Yapbozunu da buradan ulaşabilirsiniz.

Eşit iki kartonu kestim ilk olarak.Sonra da birine kareler çizdim ve içlerini çıkardım bıçak yardımıyla, falçata olsa daha kolay olurdu tabii. Diğeri de zemin için kullanılacak. Renkleri de belirledikten sonra boyama işlemine geçtim. İki kartonu birbirine yapıştırdım. Pastel boya kullandığım için boyadığım yerleri bantladım ki boyanmasın elleri diye. Takılacak olan karelere de tutulabilmesi için alet edavat çantasından bulduğum duvara kablo sabitlemek için kullanılan çivili aparatları buldum. Tabii çivisiz kullandım, bantladım onları da.

Elif Alya beklediğimden fazla ilgilendi, hem renkleri doğru yerine koyuyor hem de anne kare kare deyip duruyor. İlerleyen zamanlarda diğer şekilleri de öğrenince karışık bir yap boz da yapılabilinir diye düşünüyorum.

Sensory Tub (Duyusal Havuz) Çiftlik

Uzun zamandır aklımdaydı Sensory Tub. Takip ettiğim bir çok blogda gördüm ama en çok da Tarçınlı Kurabiye'nin her ay farklı konuları ele alan duyusal havuzlarına bayılarak bakıyor, tekrar tekrar okuyordum. Yapılacakların en başında yer almasına rağmen bir türlü fırsat bulamadım. Aslında fırsattan çok; neyi, ne zaman, nasıl yapacaktım işte bunu pek planlayamıyordum. Sonunda bu ay Sonbahar temasını işleyerek başlamaya karar verdim. Gerekli materyalleri de en kısa sürede temin edilecektim taaki bu sabaha kadar... Bugün Çiftlik temalı bir havuz yaparken buldum kendimi.  Tarçınlı Kurabiye'nin Çiftlik temalı Duyusal Havuzu'ndan da esinlenerek ilk duyusal havuzumuzu yapmış bulunuyoruz...

Havuzumuzun içinde:

Zemin olarak mısırve buğday,
Oyuncak hayvanlarımızdan çiftlik temasına uyanlar: at, inek,koyun, eşek
Hayvanlar için saman(rengi sarı olmasa da) olarak süs objeleri
Sincap,

Hasır sepet ve içinde kuru yaprak, süs çiçekleri
Ahşap yap bozun çiftlik temalı olanından çiftçi, saman toplayan adam, traktör kullanan adam, ev, çamaşır asan kadın ve iki  çocuk,
Oyuncak tren(üstü kırılınca traktöre benzemiş -mi acaba?-)
Çıkartma olarak 3 adet meşe palamudu

2 adet de kuş yapıştır kabımıza

                                      Çiftlik Temalı Duyusal Havuzumuz
                                     







Kuzucuğu da pamuklara sararak sanat çalışmalarımıza başladık:)

Havuzumuzun içindeki mısırları da yapıştırarak devam ettik.


Umarım devamı gelir, lakin kızım gayet güzel vakitgeçirdi. En sonunda mısırlarla transfer işlemine devam etti ve konuyla ilgili olarak iki tane de resim yaptık. Onları da odasında duvara astık akşama babamıza süppiiiizzzzzz varrr:)